Jump to content

Aktualna sytuacja polityczno-gospodarczo-społeczno-ekonomiczna w Polsce

C0RLE0NE

Recommended Posts

Godzinę temu, michoa napisał:

nie no konfituracja to jest zbieranina oszołomów ALE -oni są jedyną nadzieją teraz.......

Autentycznie się zastanawiam jakich kryteriów używasz żeby wiedzieć kto jest oszołomem a kto nie...  Chyba że wszyscy dookoła to oszołomy, ale wtedy to określenie traci swoje znaczenie 🙂

Problem dzisiaj jest w tym, że dyskusja i walka toczy się głównie w sieci, a tam nie ma zdroworozsądkowej większości – tam rządzą skrajności. W internecie ciągle odbywa się rewolucja, a ona ma to do siebie, że umiar traktuje jako przestępstwo, bo umiar wzywa do rozmowy, a w sieci nie ma na to miejsca.                     Marcin Kącki

Posted (edited)

Tak wygląda rzetelność pewnej stacji informacyjnej, za którą tu wielu dało by sobie rękę obciąć a płacimy na nią wszyscy niebotyczne pieniadze, czyli na pensje tej pani też.https://teleshow.wp.pl/szybko-pozalowala-pytania-poslanka-po-osmieszyla-wyslanniczke-tvp-info-6904239117236928a

Teraz pewnie już wiecie, dlaczego tę stację nazywają szczczujnią i pomyjarnią.

Z drugiej strony, jestem ciekaw, jak tam nasz kanał żeglugowy przez mierzeję. Wyprzedził już w przepustowości ten, panamski bo przecież poszło na niego tyle kasy co by drugi panamski już wybudował,  czy nadal się rozwija jak nasza duma w Radomiu?

A jak tam centralny port komunikacyjny? Podobno samoloty już lada moment będą z niego śmigać do Szczecina i Gdańska, sądząc po kwotach jakie już tam zostały wydane.

Jeszcze jeden przekręt ale przynajmniej teraz wiem, dlaczego wykonawcy domów z drewna tak mocno lobbują za PIS.https://wydarzenia.interia.pl/tylko-w-interii/news-spolka-powolana-przez-pis-miala-budowac-domy-dostala-miliony,nId,6815170

Edited by jonaszko
  • Sad 1

4 godziny temu, jonaszko napisał:

drugiej strony, jestem ciekaw, jak tam nasz kanał żeglugowy przez mierzeję.

puki co jest atrakcją turystyczną do tego stopnia że co weekend gdzies od połowy kwietnia ruchem tam kieruje policja bo się korki tworzą od gapiów co przyjeżdżają se fotkę cyknąć. A i podobno już oscypki można tam kupić. Taki lokalny przysmak na pomorzu...

Cytat

"W sezonie 2023 godziny wejścia do śluzy skrócono o połowę, przez co kanał jest czynny łącznie przez cztery godziny dziennie.

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/tak-wyglada-ruch-na-przekopie-mierzei-wislanej-trzy-jednostki-dziennie/e20fzz7

• Haha :) 1

8 minut temu, Piasek80 napisał:

puki co jest atrakcją turystyczną do tego stopnia że co weekend gdzies od połowy kwietnia ruchem tam kieruje policja bo się korki tworzą od gapiów co przyjeżdżają se fotkę cyknąć. A i podobno już oscypki można tam kupić. Taki lokalny przysmak na pomorzu...

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/tak-wyglada-ruch-na-przekopie-mierzei-wislanej-trzy-jednostki-dziennie/e20fzz7

Piasek, jakie to szczescie, ze pisiory nie budowaly kanalu panamskiego, bo znajac zycie bylby czynny od 12:00 do13:00 🤣

:)

Dobra, Ja tu robię porządek, Wydech jeszcze jeden wyskok taki i wylatujesz.

Tak wygląda rzetelność pewnej stacji informacyjnej, za którą tu wielu dało by sobie rękę obciąć a płacimy na nią wszyscy niebotyczne pieniadze, czyli na pensje tej pani też.https://teleshow.wp.pl/szybko-pozalowala-pytania-poslanka-po-osmieszyla-wyslanniczke-tvp-info-6904239117236928a
Teraz pewnie już wiecie, dlaczego tę stację nazywają szczczujnią i pomyjarnią.
Z drugiej strony, jestem ciekaw, jak tam nasz kanał żeglugowy przez mierzeję. Wyprzedził już w przepustowości ten, panamski bo przecież poszło na niego tyle kasy co by drugi panamski już wybudował,  czy nadal się rozwija jak nasza duma w Radomiu?
A jak tam centralny port komunikacyjny? Podobno samoloty już lada moment będą z niego śmigać do Szczecina i Gdańska, sądząc po kwotach jakie już tam zostały wydane.
Jeszcze jeden przekręt ale przynajmniej teraz wiem, dlaczego wykonawcy domów z drewna tak mocno lobbują za PIS.https://wydarzenia.interia.pl/tylko-w-interii/news-spolka-powolana-przez-pis-miala-budowac-domy-dostala-miliony,nId,6815170

Radom przejmuje pasażerów CPK ….. aktualnie 2 loty dziennie ….. zdjecie Kumpla, leciał dzisiaj z synem gdzies tam ….
cf6f1a51fbeeb495ea683712a15f8db8.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pewnie elektryczne samoloty byłby mniej szkodliwe dla pasażerów przy takiej liczbie chętnych... Ale może nie taki zły ten Radom, pewnie w godzinę się zaleci dobrze cisnąc, podobnie jak na Modlin w godzinach szczytu. 

Pewnie elektryczne samoloty byłby mniej szkodliwe dla pasażerów przy takiej liczbie chętnych... Ale może nie taki zły ten Radom, pewnie w godzinę się zaleci dobrze cisnąc, podobnie jak na Modlin w godzinach szczytu. 

Modlin to dramat

7 godzin temu, Piasek80 napisał:

cud gospodarczy PIS bez kitu

aczkolwiek u mnie jedno czym mi przyplusowali a bardzo zaminusowali reszcie to PIS chce na siłę Odkrywki węgla bruntanego w złoczewie...........ludzie nie chcą ( nie wiem czemu , mega szansa dla biednego regionu , praca dobrze płatna itp ) i sprawa stanęła w martwym punkcie aż pis zmienił prawo że w imię wyższych celów ( nie umiem tego zacytować ale sens mniej więcej taki ) można na siłę wywalić kogoś z ziemi i budować czy chce czy nie , i tym sposobem pewnie na dniach znowu to ruszy

tam są ogromne złoża węgla które mogłby napędzać bełchatów ( wożenie koleją ) do tego wiadomo praca rozwój dla regionu , minusy pewnie wysiedlenia ,  wycinka lasów , zajęcie hektarów i odwadnianie , ja mam tam 50km i jestem mocno za , ale ludzie to zablokowali były wielkie petycje , nie dla odkrywki itp i stanęło....

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

17 minut temu, michoa napisał:

Odkrywki węgla bruntanego w złoczewie.....

Czekaj, a tam już nie zaczęli grzebać w ziemi? Bo już w zeszłym roku była duża góra widoczna z  DK74. Kilka la temu jak studiowałem, to mówili o tym złożu, że jest kolejne po Bełchatowie. Ale jeszcze nie mieli planu czy przenieść elektrownie czy transport do Bełchatowa. 

1 minutę temu, przemek96 napisał:

Czekaj, a tam już nie zaczęli grzebać w ziemi? Bo już w zeszłym roku była duża góra widoczna z  DK74.

nie ma pojęcia wiem że x lat temu laska latała po robocie i zbierała petycje ,,NIE dla odkrywki '' bo środowisko zepsujo , ptaszki umro , wody w studniach nie będzie i ogólnie koniec świata i ja ogólnie słyszałem wersje że ugięli się ciut przed ludźmi , ciut nie opłaca się przez emisje CO2 i inne bzdury eurokołchozu tego ciągnąć i jak bełchatów się wyczerpię to elektrownię  zburzą i postawią wiatraczki , ale wiem że coś w temacie drgnęło że właśnie PIS chce ludzi wykopać na siłę i stąd te zmiany w prawie , to jest właśnie pod złoczew zrobione ....

tam jest ogromne złoże na lata , w regionie psy dupami szczekają , najbliższe duże miasto sieradz , jeszcze gorsze zadupie niż zduńska Wola ( chodź kiedyś był wojewódzki ) , rola też bez szału idzi bo gleby marne , ale ludzie nie chcą odkrywki i walczą , co się dzieje teraz nie wiem bo ja jeśli dobrze wiem gdzi miałąby się zaczynać odkrywka to mam do tego miejsca 50 km i nie po drodze .....

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

Dobra, Ja tu robię porządek, Wydech jeszcze jeden wyskok taki i wylatujesz.

Radom przejmuje pasażerów CPK ….. aktualnie 2 loty dziennie ….. zdjecie Kumpla, leciał dzisiaj z synem gdzies tam ….
cf6f1a51fbeeb495ea683712a15f8db8.jpg

Toż to marzenie takie lotnisko. Przychodzisz na odprawę 15min przed odlotem, wszędzie na ciebie czekają z kwiatami. Wiozą pustyń autobusem do samolotu i cały samolot dla ciebie. Czujesz sie jak kuchcinski lecący z wawy do Rzeszy na dziwki

Posted (edited)

Koło mnie jest odkrywka Boguszyce... no teraz to już praktycznie Tomisławice bo tam gdzie zaczynali to już zasypali. Wielkopolska, gmina Wierzbinek. Zaczynali 15km w linii prostej od nas, teraz już są 10.

Czy jest to szansa dla mieszkańców ?

- dla ludzi objętych wysiedleniami bo na ich teren wejdą - tak. Do dziś powtarzam że w pobliskim Licheniu co tydzień winna odprawiać sie msza za "kopalnię", za dyrektora i jej pracowników za to ze weszli, wykupili i wysiedlili... Tam nawet psy dupami nie szczekały takie zadupie - tam słońce motykami po niebie przepychali. Chałupy z gliny, chyba każdy miał w swojej zagrodzie jeszcze jakieś zabudowanie stawiane tą metodą i ziemia kategorii Y... nadajaca się pod las jedynie a jak przestało padać to po godzinie juz się kurzyło. Wartość nieruchomości, wartość ziemi na jakiej gospodarowali - żadna. Weszła kopalnia - zapłacili za wszystko tyle że spod strzechy kupił sobie dom w innej części gminy albo pobliskich plus dwa mieszkania (po jednym dla każdego dziecka) w niedalekim Koninie. Z tej gospodarki własną pracą w życiu by nie zarobił na pokrycie blachą chociażby chałupy a większość (jak miała łeb na karku) pobudowała w innej części gminy nowiutkie domy dzięki którym przenieśli się z XIX w XXI wiek.

Czy są to miejsca pracy ?

- już niekoniecznie. Kopalnia ma swoich pracowników, swój system dowozów do pracy,żywienia itp. Wiadomo że jakieś tam zatrudnienie lokalsów było, nawet mój kuzyn się załapał ale to bardzo zorganizowane przedsiębiorstwo w pierwszej kolejności relokujące zasoby które już posiada. Poza tym w momencie w którym PAK został przejęty przez Solorza była gruba reorganizacja zatrudnienia - z komunistycznej generalizacji na kapitalistyczną organizację. Mówiąc wprost 80% zatrudnionych z dnia na dzień straciło status "górnika" a zostało operatorem koparko-ładowarki, pracownikiem magazynu czy kierowcą. Wielu to nic nie mówi ale to milionowe oszczędności na przywilejach jakie gwarantuje w tym kraju status GÓRNIKA w stosunku do innych zawodów. Górnikami zostali jedynie ci - zatrudnieni bezpośrednio przy wydobyciu. Człowiek siedzący gdzieś na warsztacie to spawacz czy inny mechanik - a nie górnik.

To jest to - czego brakuje na Śląsku aby wydobycie węgla stało się opłacalne... SKOŃCZYĆ RAZ NA ZAWSZE Z TĄ GENERALIZACJĄ... gdzie paniusia w miniówie parząca kawę ma taki sam status zawodowy i przywileje jak chłop w kurzu, huku, pyle i temp. dochodzącej do 40*C rypiący na przodku 800m pod ziemią dla którego każda szychta to loteria... wyjedzie na górę ? czy nie wyjdzie ?...

Czy jest to szansa dla lokalnej, okolicznej przedsiębiorczości ?

Żadna. Jak pisałem wyżej kopalnie odkrywkowe to bardzo zorganizowane przedsiębiorstwa posiadające swój łańcuch dostaw podążający za nimi. Kooperanci z którymi współpracują itp ... nic się nie zmienia. Tą paczkę elektrod czy tarcz i tak wydaje ten sam magazynier gdzieś w Koninie na konkretną odkrywkę. Jakieś ekipy techniczne mogą co najwyżej podjechać przy okazji do lokalnego spożywczaka po bułkę i parówkę ale jak pisałem - wyżywienie itp, jakieś posiłki regeneracyjne czy dodatki - to wszystko organizuje "kopalnia". Czasem nieliczni uszczkną coś dla siebie jak im się uda wgryźć w jaką drobną robotę w postaci zrobienia czegoś drobnego jaką koparką - bo akurat ma taką i mieszka blisko - bo kopalnia ma takich 10 ale akurat żadnej w pobliżu albo organizacja całego transportu jakiej większej się zwyczajnie nie opłaca. Budowy dróg, wodociągów, linii przesyłowych... jak pisałem: oni mają swoich z którymi kooperują od lat, można liczyć jedynie na wbicie się gdzies do takich na jakiegoś drobnego podwykonawcę czegoś. Ale nie słyszałem o ani jednym przypadku powstania firmy która by się nagle urodziła z potrzeby współpracy z powstajacą w tym miejscu kopalnią. Wszelkie nowe inwestycje czyli 99% to budownictwo jednorodzinne, to efekt wykupu, odszkodowań i relokacji ludności z terenów na które wchodzi kopalnia. Także dopiero gdzieś tam w dalszych ogniwach łańcucha zależności możemy zaobserwować wzrost np sklepów budowlanych w okolicy ale to nie jest stałe i trwałe. To jest chwilowe, rozłożone na lata i większość jednak nie potrafi się ogarnąć po takim "wywłaszczeniu" i jedyne co potrafią to kupić istniejące już mieszkanie w jakim bloku w pobliskich miejscowościach. Z renty żył dotychczas i na rencie będzie siedział dalej. Nagły przypływ gotówki w lokalnym środowisku to niestety dla lokalnej gospodarki żer dla dyskontów spożywczych które od razu się pojawiają (Dino, Biedronki itp) które w 2 lata po postawieniu się zwijają całą lokalną drobną przedsiębiorczość która nie ma szans konkurować z tą gospodarczą szarańczą. I nie - to nie są miejsca pracy. Żadne. 5 kobit zatrudnionych na kasie kosztem 25 lokalnych spożywczaków rozstrzelonych po wsiach które zniknęły, które dawały zatrudnienie 50ciu osobom, utrzymanie 25 rodzinom i byt 5ciu okolicznym hurtowniom spożywczym. To się nie bilansuje

Czy jest to szansa dla regionu ?

Niestety nie. Jak wspomniałem na początku: wzięli pieniądze za wysiedlenie i wynieśli się do okolicznych miast bo tam była praca, tam założyli rodziny, tam mają dzieci, tam posyłają do szkół. Tutaj zostali "dziadki" którzy tylko zmienili adres z jednej wsi, na tą oddaloną o 3 km od odkrywki dalej... To nie jest przyszłość gminy, to nie jest przyszłość narodu. To nie jest żadna przyszłość.

Czy jest to szansa dla lokalnych gmin ?

Największa. Ale tylko dla gminy na terenie której istnieje kopalnia. To są miliony podatków rocznie które dla nich są manną z nieba. To jest cały szereg inwestycji infrastrukturalnych które robi za swoje kopalnia... nowe drogi, nowe linie energetyczne, nowe wodociągi itp... Rola gminy ogranicza sie zazwyczaj do łojenia podatków i szukania gdzieby tu zgłosić szkody górnicze aby kopalnia za swoje naprawiła. To są najwieksi beneficjenci kopalni... samorządy dla których to jest kura znosząca złote jaja. Ciągły, niekończący się wzrost zatrudnienia w administracji lokalnej, twory których istnienie nie ma żadnego podłoża poza etatyzmem, przejmowanie kolejnych obiektów (które padły przez w/w), był GS zatrudniajacy 40 ludzi, handel, usługi, praca... jest "regionalna izba pamięci" gdzie 10 karyn całe dnie siedzi w telefonach scrollując fejsa. Są całe tabuny asystentów, młodszych referentów i kierowników od... przerzucania papierków i wystawania z tyłu budynku na fajce odpowiadajaca od lat jak mantrę... "proszę jechać z tym do Powiatu, proszę przywieść mapę z Powiatu, itp" Z 20 urzędników zrobiło się w 15 lat 200... i ta liczba cały czas rośnie. Są tam jakieś inwestycje w postaci asfaltów ... donikąd. Ścieżek rowerowych ... zarastających trawą i latarni ... świecących w szczerym polu. Bo i komu to po co kiedy stare mrą a młode - jak nie dostanie roboty w gminie - to najbliższa jest w oddalonym o 30km Koninie. A po co dojeżdżać jak można tam, na miejscu... To gotowy przepis na demograficzny koniec.

Co ze środowiskiem ?

No niestety - to totalna katastrofa. Odwierty odwadniające na ogromnym obszarze, znacznie bardziej rozległym niż sam teren odkrywki. Bezpowrotne osuszanie terenu mające wpływ na znacznie większy obszar liczony w kilometrach od samej odkrywki, przerwanie cieków wodnych, zmiany kierunków płynięcia rowów, dolewki do okolicznych zbiorników wód głębinowych czy osuszanie całych jezior...

https://kobieta.onet.pl/wiadomosci/to-najsmutniejsza-plaza-w-polsce-cale-molo-otacza-piasek/lvtz5je

dziesiątki podobnych znajdziecie.

Będziecie kiedy jechać od Sompolna w kierunku Wierzbinka - popatrzcie na okolice... nielicznych kikutów drzew które 15 lat temu były okazałymi skupiskami olchy, brzozy itp... Ziemia niegdyś uprawna - dziś nadającą się jedynie pod zabudowę bo wody nawet w studniach głębinowych nie znajdziesz. Wszelkie bagna, moczary, oczka wodne i lokalne stawy, rozlewiska, naturalne siedliska zwierząt mające wpływ na lokalny mikroklimat - przestały istnieć. Jestem świadomy że to są koszty które musimy ponieść dla bezpieczeństwa energetycznego jakiejś części kraju - gdzie indziej inni "lokalsi" ponoszą własne - żeby jakaś warszaffka mogła mieć ciepło w grzejniku i podświetlony siekierkowski... ale dla nas, lokalnie, skutki środowiskowe istnienia kopalni są katastrofalne.

Dziura 3x5km i drugie tyle hałd ziemi mające wpływ na lokalny (w promieniu 20km) klimat... Nadmierne wygrzewanie ziemi, zmiana prądów powietrza, w konsekwecji brak opadów lokalnych, omijanie przez krajowe itp, itd, ... robi się step, coraz większe areały ziemi których uprawa jest zwyczajnie ekonomicznie nieopłacalna. Można by pisać godzinami o wylatujących okolicznych lasach, setkach hektarów naturalnych bagien i nieużytków które dzisiaj są pod uprawą monokultury kukurydzy - dzięki osuszaniu itp, itd, itp... Konsekwencje z którymi my się zmagamy mając świadomość przegranej ale za które przyszłym pokoleniom przyjdzie słono płacić... tylko dlatego że jakaś lokalna gmina zamiast sadzić lasy i nawadniać je wodą z odkrywki aby rosły i odbudowywały, ratowały lokalne środowisko, wolała stworzyć kilkaset nowych etatów którym trzeba klimatyzacje w biurach pozakładać. W tym koniecznie niezbędny Wydział Ochrony Środowiska który... zajmuje się sprawdzaniem kwitków czy wszyscy jeszcze żyjący lokalsi wnieśli opłatę za kosz na śmieci.

To są gigantyczne koszty finansowe dla okolicznych, sąsiadujących gmin, których mieszkańcy ze swoich podatków muszą ponosić koszty środowiskowe opisane wyżej, budowę nowych ujęć wody której coraz mniej itp... aby przetrwać. Aby dało się żyć.

Edited by Piasek80
  • Thanks! 1