alikwot665 Posted May 17, 2015 Author Share Posted May 17, 2015 Angielski biegle ;) Jak przegladalem oferty "dla Polakow" to tylko kilka razy spotkalem sie z tym ze wymagali znajomosc jezyka norweskiego. Z tym nie powinno byc problemu. Chyba zrobie tak; jesli do czerwca nie znajde w Oslo jakiejs pewnej roboty to nie lece. Co prawda kto nie ryzykuje ten nie je ale w razie niepowodzenia wyprawy bede sporo w plecy a tego mi teraz najmniej potrzeba :blush: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest komandosek Posted May 17, 2015 Share Posted May 17, 2015 No dobra, ale co innego być budowlańcem, a co innego nie umieć nic. Kolega budowlańcem, spawaczem czy elektrykiem chyba nie jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alikwot665 Posted May 17, 2015 Author Share Posted May 17, 2015 Kolega wlasnie zdal mature.. Takze tylko robota typu zbiory (wiadomo nie w Oslo), przeprowadzki, magazyny czy inne fizyczne tego typu. Dlatego nie chce w ciemno Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
batko lenin Posted May 18, 2015 Share Posted May 18, 2015 Tak czy siak, połamania łopaty ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lysy76 Posted May 18, 2015 Share Posted May 18, 2015 http://www.poloniusz.pl/praca-norwegia/Może się przyda. Quote ***** *** Link to comment Share on other sites More sharing options...
alikwot665 Posted July 5, 2015 Author Share Posted July 5, 2015 Poleciałem. Jestem od czwartku. Oslo. Udało się załapać w firmie przeprowadzkowej. Praca bardzo ciężka ale ludzie w pożadku wiec na razie nie ma powodów do narzekania :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wernix Posted July 7, 2015 Share Posted July 7, 2015 Ja jechałem z pośrednictwa pracy Eurokontakt, stwierdziłem, że wolę mieć już coś nagrane na miejscu żeby nie jechać w ciemno, tylko ja akurat byłem w Hiszpanii, też sezonowo. Warunki na miejscu bardzo fajne, wszstko załatwili jak trzeba :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olsen Posted July 8, 2015 Share Posted July 8, 2015 Taka wakacyjna fucha w Hiszpanii to może być fajna sprawa, jak ma się te dwadzieścia-dwadzieścia parę lat. Quote Romet Pony > Romet Ogar 205 > MZ ETZ 251 > Suzuki GSF 600 S Bandit i Peugeot SV 50 > Yamaha YP 250 R X-Max > Merida Freeway 9300 Link to comment Share on other sites More sharing options...
C0RLE0NE Posted July 8, 2015 Share Posted July 8, 2015 (edited) Dla samej nauki języka warto wyjechać.Ja za mlodu pracowalem i w UK i w Niemczech. To bylo jednak kilkanascie lat temu. Ale oczywiscie polecam. Ostatnio kilku moich mlodych pracownikow opowiadalo mi o ich doswiadczeniach z pracy za studenta w Norwegii. Branza przeprowadzkowa, hotelarska, etc. - swietne zarobki, mili ludzie, a jak sie jedzie w kilka osob to nawet wynajem mieszkania nie jest przeszkoda finansowa. W sumie to zarabiali wiecej w Norwegii pracujacj np. w recepcji w hotelu niz w Polsce w consultingu... Edited July 8, 2015 by C0RLE0NE Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limo Posted July 8, 2015 Share Posted July 8, 2015 W sumie to zarabiali wiecej w Norwegii pracujacj np. w recepcji w hotelu niz w Polsce w consultingu... Tak jest i teraz, chociażby w UK. Tylko co z tego. Jak ktoś woli być popychadłem w obcym kraju tylko ze względu na kasę to trochę słabo. Quote Why... So... Serious Link to comment Share on other sites More sharing options...
ks-rider Posted July 8, 2015 Share Posted July 8, 2015 Limo, ciezko jest napelnic zoladek, czy utrzymac rodzine. Moze takiemu to powiedz, mysle, ze Cie nie zrozumie. :crossy: Quote <p><a href="https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos">https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos</a></p> <p> </p> <p><a href="http://picasaweb.google.com/ksrider/">http://picasaweb.google.com/ksrider/</a>[/url]</p> Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limo Posted July 8, 2015 Share Posted July 8, 2015 Nie nie, takie osoby rozumiem. Miałem bardziej na myśli takich co zarabiają w okolicach średniej krajowej i pracują w wyuczonym zawodzie, a mimo to decydują się na wyjazd żeby pracować na taśmie czy zmywaku. Quote Why... So... Serious Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniek_7 Posted July 8, 2015 Share Posted July 8, 2015 Ale średnia krajowa, to dalej netto jest około 2200 - 2300 na rękę, jak pracuje jedna osoba w rodzinie, to żaden cud. Inna kwestia, jaki jest ten zawód wyuczony... Quote Mózg elektroniczny będzie za nas tak myślał, jak krzesło elektryczne za nas umiera... (S.J. Lec) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest komandosek Posted July 8, 2015 Share Posted July 8, 2015 (edited) nie nie, średnia krajowa to prawie 3k na rekę.Na pi razy drzwi tyle to liczyć może szeregowy pracownik jakiegoś "mordoru" z kilkuletnim doświadczeniem. Wiem z autopsji. To nadal 1/3 tego, na co można liczyć w Norwegii pracując gdziekolwiek. Edited July 8, 2015 by komandosek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
C0RLE0NE Posted July 8, 2015 Share Posted July 8, 2015 Nie nie, takie osoby rozumiem. Miałem bardziej na myśli takich co zarabiają w okolicach średniej krajowej i pracują w wyuczonym zawodzie, a mimo to decydują się na wyjazd żeby pracować na taśmie czy zmywaku.Niektorzy - tak jak mlodzi u mnie - jednak wrocili i pracuja za mniejsza kase. Maja perspektywy awansu, podwyzek, etc. Co prawda w dlugiej perspektywie czasu i nic pewnego, ale jednak. "Tam" jest teoretycznie latwiej, poniewaz na start lepsza kasa, ale po powrocie ciezko zaczac tutaj, poniewaz doswiadczenie "ze zmywaka" nie dziala tutaj. Pamietam jak kelnerowalem na weselach u pewnego Pakistanczyka w UK - pomiatal podwladnymi Polakami, a wsrod nich sami studenci prawa, medycyny, ekonomii, transportu... A on prawie analfabeta. No ale bylo te, o ile mnie pamiec nie myli, 7 funtow za godz. Przypadkow osob wyjezdzajacych jest jednak cala masa i ciezko uogolniac. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts