Jump to content

Forumowy Murator - Temat dla budujących i remontujących

Guest lysy79
 Share

Recommended Posts

W dniu 1.09.2019 o 08:36, treks napisał:

Wybudowałem nie tak dawno taras - z kostki brukowej. Fajna sprawa, tylko muszę do niego zakupić jeszcze jakiś zestaw ogrodowy - stół + jakieś krzesła ogrodowe (tak, aby to stało cały czas na zewnątrz i można było z tego skorzysać). Może komuś rzuciło się w oczy coś wygodnego z tego zakresu?

Szukaj mebli teakowych. Sporo na koniec sezonu można znaleźć na portalu ogłoszeniowym w Szwecji (blocket.se).

W dniu 2.09.2019 o 22:47, farmi napisał:

na co dzień się tym zajmuje(mam firmę dekarską) szkoda kasy na to ,jak gont popękał i cieknie to trzeba się rozejrzeć za nowym poszyciem wkrótce...bo piszesz o goncie bitumicznym jak rozumiem?

Tak gont bitumiczny. Jeszcze nic nie pękło ani nie cieknie, kwestia odświeżenia i konserwacji aby trochę przedłużyć żywotność. Na tą chwilę dach ma jakieś 15 lat 

Łoś50>Dragstar125>CBR125>FZS600>FZ6>CBR600>SV650>FZS1000>Versys650>G310r/gs>F850GS>K1600Gt>RnineT Scrambler>R1250GS

najważniejsze ile posypki zostało na goncie i czy nie wystaje podkład pod posypke (papa która jest pokryta posypką),jeśli nie to możesz zastosować jakiś środek do renowacji ten jest oki :

https://www.noxan.pl/pokrycia-dachowe/farba-do-gontu-bitumicznego-uszczelnienie-dachu.html

tylko kolor musisz dobrać to pokrycia

• 4 months later...

Słuchajcie... nie będę ekstra nowego tematu zakładać ale mam problem.

Jestem w trakcie remontu, powoli wygrzebujemy się z tego całego bajzlu z moją kobitą i właśnie odbiliśmy się od tematu mebli kuchennych 😄
Mamy stare meble w stanie 4/10 po teściach (okleina od szafek trochę odpada, są lekko zmęczone ale wyglądają jakby miały jeszcze sporo przeżyć), udało się to jakoś nawet w miarę dopasować tak by kuchnia miała ręce i nogi. Brakowało tylko blatu. Odebrałem przedwczoraj wycenę i za blat z montażem przyjdzie mi zapłacić 2,5k zł Stwierdziłem, że w tej sytuacji może warto rozejrzeć się za całkowicie nową kuchnią. Ktoś przerabiał sprzęty typu IKEA czy BRW? Ewentualnie macie może jakieś inne sugestie? 🙂

Ikea, szczególnie pudła ma dobrej jakości, to samo okucia - zazwyczaj są to Blumy / Hettiche bez loga - a przynajmniej do tej pory tak było. Ja już w wielu mieszkaniach je wrzucałem i cena/jakość jest ok. Z BRW nie miałem do czynienia.

Godzinę temu, chudy131080 napisał:

Blat możesz kupić w Castoramie,Obi.Dorną Ci na wymiar jaki będziesz chciał.Taniej pewnie wyjdzie.Zamowyjdzie.Zamontujesz sam

Byliśmy w Castoramie oraz Obi i nic się mojej kobicie nie podobało. Do tego mamy jeszcze blat z łukiem więc ciężki temat w takich marketach 😕

8 godzin temu, Fenwind napisał:

Słuchajcie... nie będę ekstra nowego tematu zakładać ale mam problem.

Jestem w trakcie remontu, powoli wygrzebujemy się z tego całego bajzlu z moją kobitą i właśnie odbiliśmy się od tematu mebli kuchennych 😄
Mamy stare meble w stanie 4/10 po teściach (okleina od szafek trochę odpada, są lekko zmęczone ale wyglądają jakby miały jeszcze sporo przeżyć), udało się to jakoś nawet w miarę dopasować tak by kuchnia miała ręce i nogi. Brakowało tylko blatu. Odebrałem przedwczoraj wycenę i za blat z montażem przyjdzie mi zapłacić 2,5k zł Stwierdziłem, że w tej sytuacji może warto rozejrzeć się za całkowicie nową kuchnią. Ktoś przerabiał sprzęty typu IKEA czy BRW? Ewentualnie macie może jakieś inne sugestie? 🙂

Ja zrobiłem całą kuchnię z Agata meble w systemie modułowym. Dopchałem ile się dało a końcówki obrobiłem sprytnymi zaślepkami. Wygląda dobrze ale jakość taka sama jak wszędzie - mogłoby być lepiej.

Blat z łukiem to raczej zamawiaj u stolarza który odpowiada za to co robi, a nie w markecie gdzie jest rotacja kadr i wszyscy wszystko mają w dupie.

Ikeę brałem pod wagę ale odpadła za praktyki monopolistyczne. Nie wiem jak jest teraz, ale wtedy do ich mebli pasowało wyłącznie AGD dostępne w ich ofercie. Mieli inne wymiary niż wszystko w normalnym standardzie.

Jak będziesz robił całą kuchnię to za blat w komplecie zapłacisz tyle samo co za sam blat. Pytanie co z resztą? Jak chcesz zrobić remont żeby było wszystko dobrze i na lata, to raczej trzeba wszystko zrobić łącznie z płytkami a to już robi konkretne koszta.

Destruction of the empty spaces is my one and only crime

9 godzin temu, ZIGGI napisał:

Ja zrobiłem całą kuchnię z Agata meble w systemie modułowym. Dopchałem ile się dało a końcówki obrobiłem sprytnymi zaślepkami. Wygląda dobrze ale jakość taka sama jak wszędzie - mogłoby być lepiej.

Blat z łukiem to raczej zamawiaj u stolarza który odpowiada za to co robi, a nie w markecie gdzie jest rotacja kadr i wszyscy wszystko mają w dupie.

Ikeę brałem pod wagę ale odpadła za praktyki monopolistyczne. Nie wiem jak jest teraz, ale wtedy do ich mebli pasowało wyłącznie AGD dostępne w ich ofercie. Mieli inne wymiary niż wszystko w normalnym standardzie.

Jak będziesz robił całą kuchnię to za blat w komplecie zapłacisz tyle samo co za sam blat. Pytanie co z resztą? Jak chcesz zrobić remont żeby było wszystko dobrze i na lata, to raczej trzeba wszystko zrobić łącznie z płytkami a to już robi konkretne koszta.

Płytki, podłoga, zmiana miejsc przyłączy, dodatkowe gniazdka to już wszystko mamy za sobą. Stwierdziliśmy, że na więcej nas na razie nie stać ale ten blat był właśnie jak strzał w pysk, że może jednak pora się na nową kuchnię też zdecydować skoro i tak już rujnujemy się finansowo i żyjemy tylko po to by remontować od kilku miesięcy.

Zmartwiłeś mnie tym, że nie pasuje AGD inne niż to z IKEA. Co prawda lodówkę i piec mamy wolnostojącą ale zmywarkę mamy w zabudowie. Muszę wybadać temat.

13 godzin temu, Fenwind napisał:

Płytki, podłoga, zmiana miejsc przyłączy, dodatkowe gniazdka to już wszystko mamy za sobą. Stwierdziliśmy, że na więcej nas na razie nie stać ale ten blat był właśnie jak strzał w pysk, że może jednak pora się na nową kuchnię też zdecydować skoro i tak już rujnujemy się finansowo i żyjemy tylko po to by remontować od kilku miesięcy.

Zmartwiłeś mnie tym, że nie pasuje AGD inne niż to z IKEA. Co prawda lodówkę i piec mamy wolnostojącą ale zmywarkę mamy w zabudowie. Muszę wybadać temat.

Chyba dawno temu i nie prawda. Nie wiem, czy absolutnie wszystkie AGD pasują, ale nie ma problemu z kupnem innych firm. Może w poprzednim systemie (tym z lat 2000-2013) była taka praktyka? Ogólnie AGD z IKEA nie polecam - mam bardzo słabe doświadczenia z  realizajcją gwarancji i ogólną jakością. Z tego co pamiętam, za część sprzętu odpowiada Electrolux  a za część chyba BEKO- odpowiedniki ikeowych sprzętów z logo E można kupić taniej, a 5/10 l gwarancji można sobie w buty wsadzić 😉

W dniu 27.01.2020 o 07:37, Fenwind napisał:

Ja na własnym przykładzie nauczyłem się że częściowe remonty są bez sensu. Jak nie będziesz miał gotowej koncepcji na całość, to będziesz remontował w kółko wszystko do usrania. Niestety dzisiaj nie znajdziesz producenta który zagwarantuje Ci zakup sprzętu i mebli gwarantujących długoletnie działanie.... Zawsze coś się spieprzy albo zużyje i będzie sugerowało kolejny remont. Często nie znajdziesz części zamiennych.

Z Ikełą to sprawdź bo parę lat minęło.

• 4 months later...

Jako że znowu się muszę przeprosić ze szpadlem i łopatą, odkopuję! 🙂

Czy ktoś jest na bieżąco z gotowymi zaprawami murarskimi?

Murowałem właśnie kawałek płotu z gazobetonu zaprawą murarską Izolbet. Szczerze.... gówno dla naiwnych.

Kruszywo grube z kamykami nawet po 5mm, chude tak że przy nalewaniu wody wszystko spływa i kamyki się świecą swoją naturalną barwą, przy nakładaniu chrzęści, jest strasznie wodniste albo strasznie suche. Po związaniu twarde jak szkło co też nie jest wskazane. Dzisiaj ostatnie pustaki kleiłem na to samo ale ze sporym dodatkiem własnym wapna lasowanego. Lepiej, ale jeszcze nie dobrze. Czy ktoś zna zaprawę gotową która będzie tłusta, cicha i sprężysta przy układaniu? Niedługo będę budował dom i tutaj o żadnej lipie nie może być mowy. Jak nie znajdę niczego odpowiedniego, to będę kręcił z podstawowych składników wg starych sprawdzonych receptur.

10 godzin temu, ZIGGI napisał:

Jako że znowu się muszę przeprosić ze szpadlem i łopatą, odkopuję! 🙂

Czy ktoś jest na bieżąco z gotowymi zaprawami murarskimi?

Murowałem właśnie kawałek płotu z gazobetonu zaprawą murarską Izolbet. Szczerze.... gówno dla naiwnych.

Kruszywo grube z kamykami nawet po 5mm, chude tak że przy nalewaniu wody wszystko spływa i kamyki się świecą swoją naturalną barwą, przy nakładaniu chrzęści, jest strasznie wodniste albo strasznie suche. Po związaniu twarde jak szkło co też nie jest wskazane. Dzisiaj ostatnie pustaki kleiłem na to samo ale ze sporym dodatkiem własnym wapna lasowanego. Lepiej, ale jeszcze nie dobrze. Czy ktoś zna zaprawę gotową która będzie tłusta, cicha i sprężysta przy układaniu? Niedługo będę budował dom i tutaj o żadnej lipie nie może być mowy. Jak nie znajdę niczego odpowiedniego, to będę kręcił z podstawowych składników wg starych sprawdzonych receptur.

Daj sobie spokój z klasyczną zaprawą. Używaj kleju - zaprawy klejowej do silki, gazobetonu, ytonga.Cały dom z gazobetonu postawiłem na kleju. Wygodny w użyciu i trzyma jak cholera.

Edited by Wopoz