Jump to content
_Monter_

Alkoholizm

Recommended Posts

Ziggy, też to planuję, ale chwilowo czasu brak. Prośba, zarezerwuj dla mnie chociaż setkę tego trunku, chciałbym ocenić czy warto :-).

ku*wa, skąd ja wezmę taką małą buteleczkę? :) Przecież to się bardziej zmęczysz otwieraniem, niż napijesz :)


Destruction of the empty spaces is my one and only crime

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i dupa, 0,5L z pomaranczą poszłaaaaa.......i jeszcze posłuchałem jak moja Zona tę/tą nową planete zauważyła kilka dni temu:)

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest James Bond

Klod wydzwoń sobie meksykanów. Ja tak robię.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po co?

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

 

Wole meksykanki:)

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest James Bond

Tytuł tematu wprowadził mnie w błąd.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest James Bond

Klod szydera. To nie temat o preferencjach. LOL.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie wydaje mnie się, że wybór jest na tyle duży, że podpasuje nam coś z gotowców. My będziemy robić jasnego lagerka.

Masz piwnicę? Temperatura fermentacji raczej niska wskazana. Nie chciałbym nacyganić bo pamięć zawodna ale coś mi się kołacze 12-15 stopni. Dla ale koło 20 więc było łatwiej :P

Edited by bozoo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz piwnicę? Temperatura fermentacji raczej niska wskazana. Nie chciałbym nacyganić bo pamięć zawodna ale coś mi się kołacze 12-15 stopni. Dla ale koło 20 więc było łatwiej :P

Jest piwnica :) Temp. nigdy nie przekracza 18-19 stopni, ale to tylko w największe upały. Normalnie jest 14-16.

Z tego co czytałem, to takie temperatury i ciemność potrzebne są tylko do dojrzewania w butelkach. Fermentacje burzliwą i cichą można robić w temp. pokojowej. Mylę się? Pewnie są różnice pomiędzy gatunkami piwa, ale akurat to co będziemy robić potrzebuje 18-25.

 

W ogóle mamy zajebiste miejsce, bo kolega ma dom po ojcu, obok którego ma garaż i warsztat. To tam właśnie robimy te łodzie i przyczepy, a i imprezkę elegancką raz zrobiliśmy :wink: Miejsca do bólu, kuchnia, nikomu nie przeszkadza jak się z całą aparaturą rozłożymy, a jak się degustacja przedłuży, to jest się gdzie wyspać do rana w ludzkich warunkach :biggrin:


Destruction of the empty spaces is my one and only crime

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zrobiłem sobie skrzynkę obitą styropianem. Wrzucam wklad do lodówki turystycznej i nawet w największe upały mam odpowiednią temperaturę do fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a bimbusie ktoś produkuje ? jakieś doświadczenia ? bo a bym może coś przepędził bo potrzeby duże :D

 

na działce mam np śliwki od penisa a nie lubię śliwek tak samo papierówencja bo kwaśna i jak za dużo zjem sra* się chce :D

 

wiem że podobno nie wolno ale ja będe robił szybko...


"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

 

http://miszczua.cba.pl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest piwnica :) Temp. nigdy nie przekracza 18-19 stopni, ale to tylko w największe upały. Normalnie jest 14-16.

Z tego co czytałem, to takie temperatury i ciemność potrzebne są tylko do dojrzewania w butelkach. Fermentacje burzliwą i cichą można robić w temp. pokojowej. Mylę się? Pewnie są różnice pomiędzy gatunkami piwa, ale akurat to co będziemy robić potrzebuje 18-25.

Ogólnie lagery fermentuje się w niskich temperaturach. Ty startujesz z brewkita, przeczytaj więc instrukcję. Dali w zestawie konkretny szczep drożdży i napisali co lubią. I tego się trzymaj :) Różne szczepy lubią różne warunki (i tworzą różne rzeczy ;)), np raz fermentowałem miód zimą gdzieś w granicach 10-12 stopni (trwało pewnie z rok).

Wasze 18-25 to po mojemu nie bałdzo dla lagera.

W każdym razie powodzenia!

 

W ogóle mamy zajebiste miejsce, bo kolega ma dom po ojcu, obok którego ma garaż i warsztat. To tam właśnie robimy te łodzie i przyczepy, a i imprezkę elegancką raz zrobiliśmy :wink: Miejsca do bólu, kuchnia, nikomu nie przeszkadza jak się z całą aparaturą rozłożymy, a jak się degustacja przedłuży, to jest się gdzie wyspać do rana w ludzkich warunkach :biggrin:

Nie ma to jak odpowiedni, cichy i spokojny warsztat.

 

a bimbusie ktoś produkuje ? jakieś doświadczenia ? bo a bym może coś przepędził bo potrzeby duże :D

na działce mam np śliwki od penisa a nie lubię śliwek tak samo papierówencja bo kwaśna i jak za dużo zjem sra* się chce :D

wiem że podobno nie wolno ale ja będe robił szybko...

Zanim przepędzisz, musisz przefermentować. A wino z węgierki, tak po 5 latach, mmmmmmm.... :]

Edited by bozoo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Michoa, masz jakiś balon żeby to wrzucić?


Łoś50>Dragstar125>CBR125>FZS600>FZ6>CBR600>SV650>FZS1000>Versys650>G310r/gs>F850GS>K1600Gt>RnineT Scrambler>R1250GS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wasze 18-25 to po mojemu nie bałdzo dla lagera.

Taki przedział jest podany w instrukcji. Zobaczym.

 

np raz fermentowałem miód zimą gdzieś w granicach 10-12 stopni (trwało pewnie z rok).

O, a z miodem masz jakieś doświadczenie? Mam od pyty miodu, którego nie przeżrę. Baloniki też stoją i się nudzą... Jakbyś miał sprawdzony przepis na jakiś czwórniaczek, to bym chętnie wykorzystał :)


Destruction of the empty spaces is my one and only crime

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...