Jump to content

Wypłata pieniędzy za zniszczoną odzież motocyklowa

Recommended Posts

Witam,

jakiś czas temu brałem udział w zdarzeniu drogowym nie z mojej winy. Była policja, sprawca ukarany mandatem. Pomijając uszkodzenia motocykla, zniszczeniu uległy moje ubrania motocyklowe tj kask, kurtka, spodnie, buty, rękąwice. Ubezpieczyciel wycenił te rzeczy na kwotę 4 800 zł, ale po uwzględnieniu ''stopnia zużycia'' potrącił z tego 50% i wypłacił tylko 2 400 zł.

Szukałem odpowiedzi w innych tematach, ale nie znalazłem.

Czy ubezpieczyciel ma prawo postąpić w ten sposób i potrącić jakiś procent z wartości ubrania? Jeśli tak to na jakich zasadach? Ze względu na 'wiek' odzieży? Jeśli tak to jak naliczają taki stopień zużycia? Czy ma na to wpływ brak udokumentowania zakupu ( nie przedstawiłem im paragonów ).

Dodam, że odzież ma widoczne przedarcia i przytarcia, kask głębokie rysy itd.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Za kask 4 letni głębokie rysy 30% amortyzacji, za kurtkę ze skóry 1 rok- 0% amortyzacji to samo buty i spodnie. Jak się dasz to cię wydymają :biggrin: .

Edited by łysy31

czytaj moje posty to sie dowiesz. poza tym polecam ksiazke prof napiorkowskiego na ten temat.

jedna z metod liczenia stopnia uzycia jest ST=(t1/t2)*100% no i masz dla kasku arai 7 lat zycia (tak daje producent, bo uwaza ze eps sie zmienia) no i liczysz, ze uzywales 2 lata dzielisz przez 7 i razy 100%. przykladowo wychodzi ci z tego 28.57%, co daje stopnien zuzycia.

mozna dodawac rowniez zuzycie funkcjonalne i inne ale to sa tematy na dlugi post. kup sobie ta ksiazke i poczytaj...

popros w wglad do dokumentacji szkody i wnies o wydanie kalkulacji stopnia zuzycia. stopien zuzycia pomniejsza wartosc rynkowa, a nie wartosc naprawy. wpisanie stopnia zuzycia, urealnienia, amortyzacji czy innego gowna do kosztorysu naprawy jest nieuprawnione. ale na forum jest wielu takich co uwaza inaczej i spoko... ;)

ps. jak widzisz stopien zuzycia w postaci 50% mozesz byc pewien ze pochodzi on z "palca"... ;)

General description: aktualnie brak...