PZU komisja lekarska
Napisano pią, 13 paź 2006 - 12:55
Niedawno byłem na komisji lekarskiej PZU Życie w związku z wypadkiem (niemotocyklowym). Potłukłem sobie nogę w wyniku czego, przez 2,5 tygodnia byłem unieruchomiony i na L4. Komisja przyznała mi 1% uszczerbku na zdrowiu czyli 280 zł!
Gdyby to było pierwszy raz to może bym to olał, ale już dwa razy mnie pojechali. Za wypadek motocyklowy, w którym leciałem nad maluchem i potłukłem sobie solidnie d*pę dostałem 0%, za skręcenie kolana (zwolnieni L4 na bodajże 10 dni z pracy) dostałem 1%.
Co powinienem zawrzeć w odwołaniu a co pominąć? Czy pisać o wydatkach poniesionych na leki i o stracie finansowej z tytułu L4 (80 % wynagrodzenia za ten czas)?
pzdr
Napisano pią, 13 paź 2006 - 13:05
Możesz się odwołać, pewnie będzie kolejna komisja.
Trzeba pamiętać że odszkodowania z NW i życiówek obejmują trwały uszczerbek na zdrowiu więc często przyznawane są 0% w przypadku całkowitego wyleczenie.
Napisano pią, 13 paź 2006 - 13:13
Napisano pią, 13 paź 2006 - 15:06
Napisano pią, 13 paź 2006 - 21:52
Napisano sob, 14 paź 2006 - 17:42
Napisano pon, 16 paź 2006 - 14:11
na podstawie tej samej historii choroby:
PZU przyznało 1%
WARTA przyznała 6%
skąd różnica? jak sformułować odwołanie w PZU i czy uzasadniać to decyzją z Warty?
mam jeszcze ubezp w Samopomocy ale oni stwierdzili, że komisji nie robią jeśli miałem w innej firmie i potrzebna im tylko będzie decyzja o przyznanym uszczerbku
Napisano czw, 19 paź 2006 - 15:46
odwołałem się, zażadałem ponownej komisji (powołując się m.in. na błedne pomiary długości blizn).
nie przychylono się do mej prośby informując, iż ponowna komisja odbedzie się po zakończeniu rehabilitacji lub 24m-cach od daty wypadku...
9% przy tak konkretnym urazie bulwersuje o tyle, że za zerwną torebkę stawową w palcu wskazującym 2lata temu przyznano mi 3%
Użytkownik Bandzior edytował ten post czw, 19 paź 2006 - 15:50
Napisano czw, 19 paź 2006 - 18:59
Może się okazać że rozwalona torebka stawowa będzie Ci dokuczać do końca życia a połamane kości zrosną się bez problemu i za rok o nich zapomnisz.
Nie mówię że tak musi być ale taka była idea ustalania tabel procentowych uszczerbków. Oczywiście nie ma reguł, każdy przypadek jest inny ale taka jest zasada tego ubezpieczenia.
Napisano czw, 19 paź 2006 - 20:47
A dwa lata temu wszywali mi metal w noge i tez g......dostalam.
Napisano nie, 22 paź 2006 - 10:44
Zgadza się. Mniej ciekawie wygląda sprawa z kręgosłupem, który wg opinii niezależnych lekarzy-specjalistów, prawdopodobnie zacznie poważnie dokuczać za 5-10 lat (w gre wchodzi poważna, ryzykowna operacja).Bandzior poczytaj dokładnie, NW to nie jest odszkodowanie za krzywdy i ból tylko za UTRWALONE uszczerbki na zdrowiu.
Jak sie domyslam, wówczas nikt z PZU czy ubezpieczalni sprawcy wypadku nie będzie zainteresowany wyliczaniem dalszych % uszczerbku na zdrowiu, będących następstwami wypadku
Użytkownik Bandzior edytował ten post nie, 22 paź 2006 - 10:45
Napisano pon, 23 paź 2006 - 13:06
Tylko nie wiem jak wówczas biegnie przedawnienie, Łukasz-aprilia musiałby się wypowiedzieć.
Napisano pon, 23 paź 2006 - 15:44
Tylko nie wiem jak wówczas biegnie przedawnienie, Łukasz-aprilia musiałby się wypowiedzieć.
Poglady sa bardzo podzielone. Do niedawna SN uwazal, ze jesli skutkow nie da sie przewidziec 10-letni okres przedawnienia do dochodzenia odszkodowania nie biegnie (np. zarazenie w szpitalu WZW - ujawnienie sie choroby po 15 latach).
Jakis miesiac temu zapadlo jednak zupelnie odmienne orzeczenie - przedawnia sie bezwzglednie z uplywem 10 lat - zgodnie z literalnym brzmieniem art. 442 kc.
Procesow o dochodzenie naleznosci po latach, gdy na jaw wyjda nowe okolicznosci - nie jest wcale tak malo.
Ale jak to bedzie wygladalo po tym nowym orzeczeniu trudno powiedziec.
Napisano czw, 26 paź 2006 - 10:01
PZU - 1%
Warta - 6%
HDI Samopomoc - 10%
dodam tylko ze kazda komisja ocenila szkode na podstawie tych samych dokumentow
czy powinienem odwolac sie co do decyzji PZU i jak uargumentowac zeby kolejna decyzja byla sluszna?
pozdr
Napisano czw, 26 paź 2006 - 10:15
mozna by bylo ubezpieczyc samochod w 5 ubezpieczalniach i zamiast jednorazowo zgarnac 10.000 pln to skaswac 5 X 10.000 pln...
chyba ze w zdrowotnych jest inaczej.
Napisano czw, 26 paź 2006 - 11:19
Jest inaczejchyba ze w zdrowotnych jest inaczej
Napisano czw, 26 paź 2006 - 23:38
przybliżmy proszę temat, mój prawnik twierdzi inaczejJest inaczej
Napisano pią, 27 paź 2006 - 07:42
przybliżmy proszę temat, mój prawnik twierdzi inaczej
np: NNW kierowcy i pasazera, OC sprawcy, indywidualne ubezp na zycie, ubezp grupowe
Napisano pią, 27 paź 2006 - 09:18
mój prawnik twierdzi inaczej
czyli wiesz co robić... zmienić... prawnika...
Za szkody osobowe "zdrowotne" z OC można dostać tylko raz, ale równocześnie można ubiegać się o odzskodowania z NW kom, NW np. szkolnego, NW pracowniczego czy też zwykłęgo dobrowolnego NW.
Ile masz polis NW tyle należy Ci się odszkodowań.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 Forumowiczów, 0 gości, 0 ukrytych Forumowiczów