Skocz do zawartości


Zdjęcie

Kawasaki VN 1500 Nomad


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kazek_dkw

    NOWICJUSZ - trzecia Mordka

  • Forumowicze
  • 57 postów
  • Wiek: 47
  • Na FM od: 07 listopad 2007
  • Skąd:U.K
  • Motocykl:Kawasaki VN1500 Nomad

Napisano pią, 28 lis 2008 - 21:30

Odpaliłem Vn1500 Vulkan Nomad zrobiłem parenascie metrów
po jakiejś chwili zaobserwowałem kontrolka oleju świeci .
Sprawdziłem poziom oleju był stan odpaliłem na moment jeszcze raz ale kontrolka nie zgasła . Pomyślałem iz to czujnik pad lecz po chwili było słyszalne klekotanie
Co mogło się stać ? banghead.gif
Czy ktoś miał podobny problem ?
Czyżby tak sobie pompa padła? lub napęd pompy
A klekotanie chyba spowodowane brakiem ciśnienia na chydrałlice zaworowej ?

#2 Raczek_6

    KANDYDAT NA MOTONITĘ - czyściciel nagaru

  • Forumowicze
  • 640 postów
  • Na FM od: 20 sierpień 2008
  • Skąd:Warszawa

Napisano sob, 29 lis 2008 - 06:54

A czy był wymieniany ostatnio olej w silniku i filtr oleju ?



#3 Kazek_dkw

    NOWICJUSZ - trzecia Mordka

  • Topic Starter
  • Forumowicze
  • 57 postów
  • Wiek: 47
  • Na FM od: 07 listopad 2007
  • Skąd:U.K
  • Motocykl:Kawasaki VN1500 Nomad

Napisano sob, 29 lis 2008 - 08:02

Cytat(Raczek_6 @ 28.11.2008 - 23:54) Wyświetl post

A czy był wymieniany ostatnio olej w silniku i filtr oleju ?




Wymiany filtrów i olei oraz poziomu to bardzo pilnuje
Nakręciłem tym motocyklem 15500 mil to zbyt wiele aby nie pamiętać

Ale dzięki za sugestie notworthy.gif
Pozdrawiam

#4 Raczek_6

    KANDYDAT NA MOTONITĘ - czyściciel nagaru

  • Forumowicze
  • 640 postów
  • Na FM od: 20 sierpień 2008
  • Skąd:Warszawa

Napisano sob, 29 lis 2008 - 08:38

Chodziło mi o to że w silniku po lewej stronie pod korkiem jest sprężyna i siatka, jak zamontuje się odwrotnie to będzie taki efekt lub kilka razy spotkałem się z nie drożnym filtrem oleju (po uruchomieniu silnika lampka ciśnienia oleju nie gasła przez 3x 10sekund) po założeniu drugiego filtra było dobrze. Nawet w VN1500 tak miałem - z filtrem nie oryginalnym.
Jeśli to jest dobrze to niestety pozostaje sprawdzić pompę olejową jakie ciśnienie oleju daje.
Gdzieś powinienem mieć service manuala - jak coś mogę
sprawdzić.

#5 Kazek_dkw

    NOWICJUSZ - trzecia Mordka

  • Topic Starter
  • Forumowicze
  • 57 postów
  • Wiek: 47
  • Na FM od: 07 listopad 2007
  • Skąd:U.K
  • Motocykl:Kawasaki VN1500 Nomad

Napisano sob, 29 lis 2008 - 09:17

Cytat(Raczek_6 @ 29.11.2008 - 01:38) Wyświetl post

Chodziło mi o to że w silniku po lewej stronie pod korkiem jest sprężyna i siatka, jak zamontuje się odwrotnie to będzie taki efekt lub kilka razy spotkałem się z nie drożnym filtrem oleju (po uruchomieniu silnika lampka ciśnienia oleju nie gasła przez 3x 10sekund) po założeniu drugiego filtra było dobrze. Nawet w VN1500 tak miałem - z filtrem nie oryginalnym.
Jeśli to jest dobrze to niestety pozostaje sprawdzić pompę olejową jakie ciśnienie oleju daje.
Gdzieś powinienem mieć service manuala - jak coś mogę
sprawdzić.



Czy by była taka możliwość aby napęd pompy padła

Jest tam z two żywa zębatka napędowa
Czyżby zęby straciła ??
Na razie tylko tak polemizuje ,jutro jak znajdę chwile czasu spuszczę olej
i sie okaże co tam w oleju
Ale w tej chwili zabiłeś mi ćwieka z filtrem siatkowym lecz od ostatniej wymiany zrobiłem tych
km i było o.k
A tu ledwo odpaliłem i po czasie zauważyłem ze kontrolka świeci ??
Pomyślałem początkowo ze czujnik padł , lecz pojawiło sie klekotanie
myślę ze to zawory eek.gif brak ciśnienia na regulatorach

#6 Kazek_dkw

    NOWICJUSZ - trzecia Mordka

  • Topic Starter
  • Forumowicze
  • 57 postów
  • Wiek: 47
  • Na FM od: 07 listopad 2007
  • Skąd:U.K
  • Motocykl:Kawasaki VN1500 Nomad

Napisano wto, 02 gru 2008 - 01:48

Cytat(Kazek_dkw @ 29.11.2008 - 02:17) Wyświetl post

Czy by była taka możliwość aby napęd pompy padła

Jest tam z two żywa zębatka napędowa
Czyżby zęby straciła ??
Na razie tylko tak polemizuje ,jutro jak znajdę chwile czasu spuszczę olej
i sie okaże co tam w oleju
Ale w tej chwili zabiłeś mi ćwieka z filtrem siatkowym lecz od ostatniej wymiany zrobiłem tych
km i było o.k
A tu ledwo odpaliłem i po czasie zauważyłem ze kontrolka świeci ??
Pomyślałem początkowo ze czujnik padł , lecz pojawiło sie klekotanie
myślę ze to zawory eek.gif brak ciśnienia na regulatorach



Witam!!!
Dziś spuściłem olej z silnika !!!!
Brak jakich kol wiek drobin czy opiłków .
Myślę ze nie jest tragicznie nadal stawiam na napęd pompy
Ze to zębatka napędowa padła , ale czy na pewno?
Jeszcze mam pytanie czy jest możliwe ze kupiłem badziewie filter który by sam się zatkał ?
Zwłaszcza ze nie zrobiłem wiele kilometrów na nim do 2000 km
A hałas w postaci klekotania to chyba był spowodowany brakiem ciśnienia na regulatorach
No teraz czeka mnie zdjęcie dekla i zobaczymy co z napędem ??? banghead.gif


Cytat(Kazek_dkw @ 30.11.2008 - 18:51) Wyświetl post

Witam!!!
Dziś spuściłem olej z silnika !!!!
Brak jakich kol wiek drobin czy opiłków .
Myślę ze nie jest tragicznie nadal stawiam na napęd pompy
Ze to zębatka napędowa padła , ale czy na pewno?
Jeszcze mam pytanie czy jest możliwe ze kupiłem badziewie filter który by sam się zatkał ?
Zwłaszcza ze nie zrobiłem wiele kilometrów na nim do 2000 km
A hałas w postaci klekotania to chyba był spowodowany brakiem ciśnienia na regulatorach
No teraz czeka mnie zdjęcie dekla i zobaczymy co z napędem ??? banghead.gif



No witam z powrotem!!
Właśnie rozebrałem . I tak jak myślałem Koło napędowe pompy!!!!
Ale nie straciło zębów lecz pękło na pół,również były stare oznaki pęknięcia.
Prędzej czy później stało by to sie .
Więc jak macie taki motocykl to warto sprawdzić jak to koło wygląda ,aby nie rozczarować sie na
trasie jak będzie już za późno .
Na razie jak co to dam jeszcze znać jak to dalej po robocie icon_exclaim.gif

A tak na marginesie fajna strona POLECAM
http://www.bikebandi...us-1999/o/m4429

Użytkownik Kazek_dkw edytował ten post wto, 02 gru 2008 - 02:32


#7 Kazek_dkw

    NOWICJUSZ - trzecia Mordka

  • Topic Starter
  • Forumowicze
  • 57 postów
  • Wiek: 47
  • Na FM od: 07 listopad 2007
  • Skąd:U.K
  • Motocykl:Kawasaki VN1500 Nomad

Napisano czw, 09 kwi 2009 - 17:31

Witam!!!
Czy kto wie gdzie taką zembatke dorobic
Podaje link
http://www.vroc.org/...jopg/jopg3.html

#8 Kazek_dkw

    NOWICJUSZ - trzecia Mordka

  • Topic Starter
  • Forumowicze
  • 57 postów
  • Wiek: 47
  • Na FM od: 07 listopad 2007
  • Skąd:U.K
  • Motocykl:Kawasaki VN1500 Nomad

Napisano sob, 25 kwi 2009 - 18:51

Cytat(Kazek_dkw @ 09.04.2009 - 18:31) Wyświetl post

Witam!!!
Czy kto wie gdzie taką zembatke dorobic
Podaje link
http://www.vroc.org/...jopg/jopg3.html



http://www.vulcanier...tank/index.html

#9 rubik1969

    CZYTACZ - zupełny świeżak

  • Forumowicze
  • 1 postów
  • Na FM od: 09 wrzesień 2012
  • Skąd:frankfurt nad menem
  • Motocykl:kawasaki vn 900

Napisano pon, 10 wrz 2012 - 12:39

witam , chcialbym ponowic temat zembatki napedu pompy oleju w vn 1500 . czy ktos z Was przerabial cos takiego ostatnio? oryginalna plastikowa stacila zemby . chce zamontowac metalowa ale gdzie ja kupic . ten namiar u kolegi powyzej z usa nie odpowiada , po za tym to 2009 rok :blush: bylbym wdzieczny za jakies info. pozdrawiam




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 Forumowiczów, 0 gości, 0 ukrytych Forumowiczów


xenon i światła LED | skład węgla | opony zimowe | kierownik budowy Poznań | lotnisko odszkodowanie | malowanie poznań