Skocz do zawartości


Zdjęcie

Problem z hamulcem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mr.Maciek

    Spec - Enduro

  • Moderatorzy
  • 1458 postów
  • Wiek: 25
  • Na FM od: 13 listopad 2004
  • Skąd:Wrocław
  • Motocykl:Suzuki DRZ 400E

Napisano nie, 14 maj 2006 - 14:20

Witam. Mam Yamahe DT 80 LC 2 - przód tarcza. Skończyły się klocki i czas na zmiane. Wszystko pięknie, ładnie: nowe klocki GoldFren, nowy płyn hamulcowy, nowy odpowietrznik(stary był złamany :/), nowa pompka hamulcowa(stara przestala działać :/). Tarcza w dobrym stanie, przewody też. Układ odpowietrzony a nie ma hamowania, jest tylko spowolnianie :/. Klamka jest miękka, ale gdy podpompuje to NIE robi się twardsza więc nie jest zapowietrzony(odpowietrznie zrobili mi w servisie). I teraz pytanie: dlaczego nie hamuje?? Zauważyłem ze da się ustawiać odległość klocków od tarczy(chyba) może to mieć jakiś wpływ?? Proszę o pomoc, od tygodnia jestem uziemiony przez ten hamulec :icon_razz:. pzdr

#2 koniaczek

    KANDYDAT NA MOTONITĘ - klepiący zaworami

  • Forumowicze
  • 743 postów
  • Wiek: 32
  • Na FM od: 14 czerwiec 2004
  • Skąd:Warszawa

Napisano nie, 14 maj 2006 - 14:29

Witam, wg mnie to mimo tego co piszesz to masz zapowietrzony uklad. Czas bys sie tym sam zająl, jak to zrobic znajdziesz na forum.

#3 Mr.Maciek

    Spec - Enduro

  • Topic Starter
  • Moderatorzy
  • 1458 postów
  • Wiek: 25
  • Na FM od: 13 listopad 2004
  • Skąd:Wrocław
  • Motocykl:Suzuki DRZ 400E

Napisano nie, 14 maj 2006 - 14:31

Pewnie, ale po całym dniu prób odpowietrzania i zerowym efekcie stwierdziłem ze podjade do servisu i oni to odpowietrzyli takim dziwnym czymś(jakies urządzenie) - zrobili to 2 razy i ciągle to samo.... :icon_razz:

#4 cypek41

    ZARAŻONY MOTOCYKLAMI - dwusuwowy rider

  • Forumowicze
  • 288 postów
  • Wiek: 25
  • Na FM od: 19 listopad 2005
  • Skąd:dolnyslask
  • Motocykl:szukam

Napisano nie, 14 maj 2006 - 15:14

A może stało się coś z tymi zaciskami tam przy kole?

#5 bodek_o

    ZARAŻONY MOTOCYKLAMI - cezeciarz agroturysta

  • Forumowicze
  • 402 postów
  • Wiek: 46
  • Na FM od: 17 listopad 2005
  • Skąd:Żyrardów
  • Motocykl:Honda CBR 1000F

Napisano nie, 14 maj 2006 - 16:34

Witam. Mam Yamahe DT 80 LC 2 - przód tarcza. Skończyły się klocki i czas na zmiane. Wszystko pięknie, ładnie: nowe klocki GoldFren, nowy płyn hamulcowy, nowy odpowietrznik(stary był złamany :/), nowa pompka hamulcowa(stara przestala działać :/). Tarcza w dobrym stanie, przewody też. Układ odpowietrzony a nie ma hamowania, jest tylko spowolnianie :/. Klamka jest miękka, ale gdy podpompuje to NIE robi się twardsza więc nie jest zapowietrzony(odpowietrznie zrobili mi w servisie). I teraz pytanie: dlaczego nie hamuje?? Zauważyłem ze da się ustawiać odległość klocków od tarczy(chyba) może to mieć jakiś wpływ?? Proszę o pomoc, od tygodnia jestem uziemiony przez ten hamulec :icon_razz:. pzdr


Czyściłeś i smarowałeś prowadnice ?

#6 Mr.Maciek

    Spec - Enduro

  • Topic Starter
  • Moderatorzy
  • 1458 postów
  • Wiek: 25
  • Na FM od: 13 listopad 2004
  • Skąd:Wrocław
  • Motocykl:Suzuki DRZ 400E

Napisano nie, 14 maj 2006 - 16:38

Nie..To jest w zackisku tak?

#7 bodek_o

    ZARAŻONY MOTOCYKLAMI - cezeciarz agroturysta

  • Forumowicze
  • 402 postów
  • Wiek: 46
  • Na FM od: 17 listopad 2005
  • Skąd:Żyrardów
  • Motocykl:Honda CBR 1000F

Napisano nie, 14 maj 2006 - 17:34

Nie..To jest w zackisku tak?


Przeczytaj poniższy link.

http://serwisy.gazet...23,2172820.html

#8 Mr.Maciek

    Spec - Enduro

  • Topic Starter
  • Moderatorzy
  • 1458 postów
  • Wiek: 25
  • Na FM od: 13 listopad 2004
  • Skąd:Wrocław
  • Motocykl:Suzuki DRZ 400E

Napisano nie, 14 maj 2006 - 18:49

Wielkie dzięki bodek_o :icon_razz:
"Skuteczność hamulców na początku jest bardzo mała, a klamka jest jakby bardziej miękka - to normalne."
Mozliwe ze to jest u mnie teraz? DOcieranie klocków??

#9 Budzik-WGR

    MOTONITA - rozmawiający z silnikiem

  • Forumowicze
  • 1155 postów
  • Wiek: 24
  • Na FM od: 27 luty 2004
  • Skąd:Grojec
  • Motocykl:Honda VFR 750 rc36

Napisano nie, 14 maj 2006 - 18:53

Pewnie tak, cytat idealnie odzwierciedla twoja sytuacje. Jesli napewno uklad jest dobrze odpowietrzony to poprostu klocki sie musza dotrzec zeby dobrze wspolpracowaly z tarczą!

Pozdro!
BYŁO:
-kilka MZ--> Kawasaki ZXR 400-->VFR 750 streetfighter-->Honda Vfr 750 rc 36 I 92r.
JEST:
-Honda VFR 750 rc36 I 90r.

#10 bodek_o

    ZARAŻONY MOTOCYKLAMI - cezeciarz agroturysta

  • Forumowicze
  • 402 postów
  • Wiek: 46
  • Na FM od: 17 listopad 2005
  • Skąd:Żyrardów
  • Motocykl:Honda CBR 1000F

Napisano nie, 14 maj 2006 - 18:54

Wielkie dzięki bodek_o :icon_razz:
"Skuteczność hamulców na początku jest bardzo mała, a klamka jest jakby bardziej miękka - to normalne."
Mozliwe ze to jest u mnie teraz? DOcieranie klocków??


Prawdopodobnie. Pojeździj trochę i zobaczysz.

#11 Dariusz L

    KANDYDAT NA MOTONITĘ - polerant szprych

  • Forumowicze
  • 566 postów
  • Na FM od: 29 grudzień 2005
  • Skąd:Rawicz
  • Motocykl:GSX 600 F

Napisano nie, 14 maj 2006 - 18:58

Po takiej robocie przydało by się odtłuścić tarczę hamulcową . Możliwe że nowa pompa nie jest fabrycznie nowa ? Klamka odbija z powrotem do końca ? Tłoczek też ? Spróbuj prześledzić drogę płynu hamlcowego i pochyl motocykl tak ,żeby powietrze samo znalazło sobie ujście do góry ,np przez noc . To może nie pomóc jeśli przewody masz w stalowym oplocie

Mój motocykl myję szamponem z woskiem i po myciu daje się odczuć pogorszenie hamowania .Dlatego teraz zasłaniam tarcze podczas mycia

#12 Mr.Maciek

    Spec - Enduro

  • Topic Starter
  • Moderatorzy
  • 1458 postów
  • Wiek: 25
  • Na FM od: 13 listopad 2004
  • Skąd:Wrocław
  • Motocykl:Suzuki DRZ 400E

Napisano nie, 14 maj 2006 - 19:30

Tarcze odtłuściłem, klocki też. To jest enduro więc błoto, woda i piach nie powinny mieć negatywnego skutku na hamowanie, tak producent zapewniał przy tym modelu klocków...Myślę że to sprawa dotarcia, na opakowaniu pisało ze 100 mil należy, a ja dopiero jakieś 20 pare kilometrów zrobiłem...

#13 Piotrusgsx

    KANDYDAT NA MOTONITĘ - polerant szprych

  • Forumowicze
  • 583 postów
  • Wiek: 34
  • Na FM od: 14 kwiecień 2006
  • Skąd:Otwock
  • Motocykl:GSX600F

Napisano nie, 14 maj 2006 - 20:33

Tarcze odtłuściłem, klocki też. To jest enduro więc błoto, woda i piach nie powinny mieć negatywnego skutku na hamowanie, tak producent zapewniał przy tym modelu klocków...Myślę że to sprawa dotarcia, na opakowaniu pisało ze 100 mil należy, a ja dopiero jakieś 20 pare kilometrów zrobiłem...


A czy tarcze przypadkiem nie są zużyte i nie sporych rantów na których opiera się nowy klocek? Jeśli tak to może pomóc :
a) wymiana tarcz (jeśli osiągneły już grubość minimalnę)
b) podpiłowanie klocków na brzegach żeby mogły ułożyć się na rancie

#14 Mr.Maciek

    Spec - Enduro

  • Topic Starter
  • Moderatorzy
  • 1458 postów
  • Wiek: 25
  • Na FM od: 13 listopad 2004
  • Skąd:Wrocław
  • Motocykl:Suzuki DRZ 400E

Napisano nie, 14 maj 2006 - 21:31

A czy tarcze przypadkiem nie są zużyte i nie sporych rantów na których opiera się nowy klocek? Jeśli tak to może pomóc :
a) wymiana tarcz (jeśli osiągneły już grubość minimalnę)
b) podpiłowanie klocków na brzegach żeby mogły ułożyć się na rancie

To odpada, tarcze są w dobrym stanie. Pozostaj mi tylko jeździć i docierać klocki - 100 mil to będzie jakieś 184 km...Pzdr & dzięki za pomoc. W razie problemów będe pytał :icon_razz:

#15 Bubu Goryl

    KANDYDAT NA MOTONITĘ - klepiący zaworami

  • Forumowicze
  • 758 postów
  • Wiek: 24
  • Na FM od: 11 styczeń 2006
  • Skąd:KR / KWI
  • Motocykl:TDM 850

Napisano nie, 14 maj 2006 - 22:38

100 mil morskich 10 ok 180km a normalnie to 160km ;)
www.jem-zdrowo.com.pl




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 Forumowiczów, 0 gości, 0 ukrytych Forumowiczów


xenon i światła LED | skład węgla | opony zimowe | kierownik budowy Poznań | lotnisko odszkodowanie | malowanie poznań