Witam! Mam pytanie mianowicie cieknie mi olej z czujnika luzu w MZ ETZ 250 i kupiłem nowy lecz stary zamiast kształtu klucza jest okrągły ktoś kiedyś siłował się z nim i zjechał go na maxa. Teraz głowię się jak wykręcić go żeby nic nie uszkodzić. Ktoś ma może jakieś pomysły ? Pozdrawiam!

MZ 250 czujnik luzu problem wykręcenie.
Napisano pon, 21 lis 2016 - 14:36
Jeśli i tak jest uszkodzony i do wymiany to najprostszym sposobem będzie przewiercenie.
Napisano pon, 21 lis 2016 - 16:11
Jak jest podejście to chwyć kluczem morsa (szczypce zaciskowe) i wykręcaj. Z wierceniem trzeba uważać, bo można uszkodzić gwint w korpusie a wióry mogą wpaść tam gdzie nie należy.
Napisano wto, 22 lis 2016 - 13:24
Mozna odkrecic przy pomocy mlotka i przecinaka. Przystawiajac przecinak pod niewielkim katem na obwodzie uderzasz mlotkiem. Ta metoda wyglada na brutalna ole czesto bywa skuteczna. Uderzenia mlotka sa dynamiczne i ulatwiaja wykrecenie zapieczonej sruby.
Napisano śro, 23 lis 2016 - 11:46
Ok jutro spróbuję . Od samego początku mam problem z wyciekiem z tamtych okolic. Już nie mam nerwów skąd to dokładnie leci raz niby z czujnika raz obok z otworu technicznego... Jestem perfekcjonistą i nawet w tak starym motocyklu nie chciał bym grama oleju a tam leci i leci...
Napisano pią, 25 lis 2016 - 10:08
W mojej 250 też myslałem że to czujnik, wkręciłem nawet na silikon. Olej był nadal i sobie kapał.
Potem sie okazało że przepuszcza oryginalny simmering na zebatce łańcucha. Po zmienia na Atene uspokoiło się.
Napisano pią, 25 lis 2016 - 23:30
O dzięki za radę sprawdzę to teraz przez zimę . Zdejmę zębatkę wytrę do sucha i będę obserwował
Nadal nie poszło wykręcenie czujnika.. Sposób na przecinak i młotek okazał się nie zbyt dobrym pomysłem ponieważ plastik został pocięty i zrobiło się dopiero jajko
Użytkownik matuś edytował ten post sob, 26 lis 2016 - 15:45
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 Forumowiczów, 0 gości, 0 ukrytych Forumowiczów