Skocz do zawartości


 

 

Zdjęcie

Rejestracja motocykla z Niemiec


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
83 odpowiedzi w tym temacie

#41 enduromaster

    Spec - Enduro

  • Spec
  • 5717 postów
  • Wiek: 30
  • Na FM od: 04 lipiec 2005
  • Skąd:Łódź
  • Motocykl:CB400N '83 & VN800

Napisano wto, 18 paź 2011 - 20:54

mi chodzi o dane właściciela, nie o tłumaczenia

bo teraz toczyłem boje z WK to musi być na umowie PL-PL: nazwisko, adres, nr dowodu, pesel
a z niemcem ?

transport bus + 4os

stała trasa Łódź-Paryż-Łódź
PW, GG lub 663 231 860

 


#42 wysepka

    NOWICJUSZ - romeciarz

  • Forumowicze
  • 48 postów
  • Na FM od: 13 kwiecień 2012
  • Skąd:Polska

Napisano sob, 17 sty 2015 - 11:52

Witam . Mam pytanie jeśli sprzedający napisał ze posiada brief i umowę z poprzednim właścicielem to czy to wystarczy do rejestracji ? Posiada nawet 2 briefy .


Użytkownik wysepka edytował ten post sob, 17 sty 2015 - 15:31


#43 Cosmoss

    MOTONITA - rozmawiający z silnikiem

  • Super-Moderatorzy
  • 1194 postów
  • Wiek: 50
  • Na FM od: 05 styczeń 2009
  • Skąd:100lica
  • Motocykl:ZZR1100

Napisano sob, 17 sty 2015 - 20:16

Człowieku..trochę więcej informacji.Kto sprzedaje? Polak? Umowa z niemcem?


<p><img src="https://images83.fot...746bb19655m.png" alt="00b172746bb19655m.png"></p>

 


#44 Piotr Dudek

    Moderator FM

  • Błękitny Szlak
  • 9135 postów
  • Wiek: 68
  • Na FM od: 13 wrzesień 2004
  • Skąd:Sosnowiec
  • Motocykl:HONDA CB 250 K0, CB250G

Napisano sob, 17 sty 2015 - 20:22

Witam . Mam pytanie jeśli sprzedający napisał ze posiada brief i umowę z poprzednim właścicielem to czy to wystarczy do rejestracji ? Posiada nawet 2 briefy .

 

Witam . Mam pytanie jeśli sprzedający napisał ze posiada brief i umowę z poprzednim właścicielem to czy to wystarczy do rejestracji ? Posiada nawet 2 briefy .

 

a chociaż jeden jest autentyczny ? :biggrin: :biggrin:


Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny

#45 wysepka

    NOWICJUSZ - romeciarz

  • Forumowicze
  • 48 postów
  • Na FM od: 13 kwiecień 2012
  • Skąd:Polska

Napisano nie, 18 sty 2015 - 12:28

Mam nadzieje że autentyczny :D chodzi chyba o to że mały i duży brief.Sprzedaje Polak i ma umowę z Niemcem .



#46 Piotr Dudek

    Moderator FM

  • Błękitny Szlak
  • 9135 postów
  • Wiek: 68
  • Na FM od: 13 wrzesień 2004
  • Skąd:Sosnowiec
  • Motocykl:HONDA CB 250 K0, CB250G

Napisano nie, 18 sty 2015 - 12:34

jak go zarejestruje na siebie to możesz kupić


Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny

#47 wysepka

    NOWICJUSZ - romeciarz

  • Forumowicze
  • 48 postów
  • Na FM od: 13 kwiecień 2012
  • Skąd:Polska

Napisano nie, 18 sty 2015 - 14:00

a kupująć nie zarejestrowanego nie będe go mógł sam zarejestrować ?



#48 LORD VADER

    ADEPT MOTOCYKLIZMU - pożeracz gumy

  • Forumowicze
  • 2653 postów
  • Wiek: 36
  • Na FM od: 15 maj 2006
  • Skąd:zadupie
  • Motocykl:kaczka / CZ600V Transalp

Napisano nie, 18 sty 2015 - 14:10

MA być ciągłosc umów a najlepiej to zadzwoń do twojego wydziału komunikacji .


Kochany pamiętniczku , właśnie spadł śnieg . I dlatego postanowiłem sobie kupić nowy motocykl :D 


#49 michoa

    MOTOCYKLISTA - znikający punkt

  • Forumowicze
  • 5231 postów
  • Wiek: 30
  • Na FM od: 08 luty 2008
  • Skąd:EZD
  • Motocykl:trx450r,sfera50, atc250R

Napisano nie, 18 sty 2015 - 19:25

 ważne jest też żeby moto było w Niemczech wyrejestrowane....

 

musi być mały i duży brief , koleś jak ma umowę z frycem to ma 14 dni na opłacenie zwolnienia z VAT , i jak to zapłaci to dopiero można pomyśleć o kupnie aczkolwiek ja znając sytuację że polskie urzędy są państwem w państwie , każdy kieruje się innymi zasadami nie kupiłbym tego dopóki koleś nie zarejestruje na siebie i tyle , bez przesady tego poniemieckiego złomu jest tyle u nas że można poszukać inny zarejestrowany motocykl a nie pchać się w papierową minę, a cała procedura kosztuje też ok 600 zł ( tłumaczenia , pierwszy przegląd , zwolnienie z vat , rejestracja )......

 

chodzi o jakieś rzadkie moto ? 


Użytkownik michoa edytował ten post nie, 18 sty 2015 - 19:25

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku 

 

http://miszczua.cba.pl

 


#50 wysepka

    NOWICJUSZ - romeciarz

  • Forumowicze
  • 48 postów
  • Na FM od: 13 kwiecień 2012
  • Skąd:Polska

Napisano nie, 18 sty 2015 - 19:31

kawasaki gsx 600 więc nie takie rzadkie :D

 

 

 

mała pomyłka chodziło mi o gpx 600 :)


Użytkownik wysepka edytował ten post nie, 18 sty 2015 - 19:46


#51 LORD VADER

    ADEPT MOTOCYKLIZMU - pożeracz gumy

  • Forumowicze
  • 2653 postów
  • Wiek: 36
  • Na FM od: 15 maj 2006
  • Skąd:zadupie
  • Motocykl:kaczka / CZ600V Transalp

Napisano nie, 18 sty 2015 - 19:36

kawasaki gsx600 no stary to kolekcjonerski biały kruk :D :P

 

Ale jeśli chodzi o zwykła GPZ-tę 0.6L to tego jest na pęczki za grosze i we wszystkich zawory juz zdechły albo zaraz zdechną i w twojej też :D



 ważne jest też żeby moto było w Niemczech wyrejestrowane....

 

Abmeldung trza było mieć przed 2007 , teraz wymeldowanego moto możesz nie zarejestrować !!


Kochany pamiętniczku , właśnie spadł śnieg . I dlatego postanowiłem sobie kupić nowy motocykl :D 


#52 _Monter_

    MOTOCYKLISTA DOSKONAŁY - wymiatacz szos

  • Super-Moderatorzy
  • 9097 postów
  • Wiek: 43
  • Na FM od: 08 marzec 2005
  • Skąd:Giżycko/Steinfeld
  • Motocykl:Mean Streak

Napisano nie, 18 sty 2015 - 19:38

W jednym z dokumentów musisz mieć wymeldowanie (pieczątka) lub dodatkowy kwit świadczący o tym.

Faktycznie masz do wyboru do koloru aby nie pchac się w problemy.





Abmeldung trza było mieć przed 2007 , teraz wymeldowanego moto możesz nie zarejestrować !!

Coś Ci się chyba pomerdało. Spróbuj zarejestrować w Polsce zameldowany w DE pojazd.


lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383
prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1
...i tak wszyscy umrzemy...


#53 Piotr Dudek

    Moderator FM

  • Błękitny Szlak
  • 9135 postów
  • Wiek: 68
  • Na FM od: 13 wrzesień 2004
  • Skąd:Sosnowiec
  • Motocykl:HONDA CB 250 K0, CB250G

Napisano nie, 18 sty 2015 - 19:45

a kupująć nie zarejestrowanego nie będe go mógł sam zarejestrować ?

będzie miał wadę prawną bo sprowadzający nie załatwił formalności


Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny

#54 LORD VADER

    ADEPT MOTOCYKLIZMU - pożeracz gumy

  • Forumowicze
  • 2653 postów
  • Wiek: 36
  • Na FM od: 15 maj 2006
  • Skąd:zadupie
  • Motocykl:kaczka / CZ600V Transalp

Napisano nie, 18 sty 2015 - 19:46

Ja mam taką propozycje jak ię juz uparłes na konkretnie ten egzemplarz . Daj mietkowi pare groszy wiecej na rejestrację i niech go zarejestruje a potem Ci sprzeda . Teoretycznie powinieneś moto przerejestrować w ciągu 30 dni ale ja miałem na to zawsze wyjebkę i sprzęt jeździł i  szedł na starych blachach do nastepnego klienta .Kilka kontroli policyjnych i zero problemów . I chyba się nic w tej kwestii nie zmieniło .Więc polatasz sobie na tablicach jakie dostanie ten mietek i pchniesz moto dalej . W ten sposób nie poniesiesz dodatkowych kosztów przerejestrowania na Ciebie .

 

Niestety mam uczulenie na te poj**ane urzedowe opłaty i zrobie wszystko żeby jak najmocniej ich unikać . Tak jak wiem jak się pozbyć starego trupa nie wydając grosza na złomowanie(ksero zatrzymanego DR - 10zł :bigrazz: coś im mózgi odparzyło ) tak też zalecam nie tracić pieniędzy na durną blachę z cyferkami .


Użytkownik janosikkk edytował ten post nie, 18 sty 2015 - 19:50

Kochany pamiętniczku , właśnie spadł śnieg . I dlatego postanowiłem sobie kupić nowy motocykl :D 


#55 wysepka

    NOWICJUSZ - romeciarz

  • Forumowicze
  • 48 postów
  • Na FM od: 13 kwiecień 2012
  • Skąd:Polska

Napisano nie, 18 sty 2015 - 20:04

ok dzięki za pomoc ! :)



#56 michoa

    MOTOCYKLISTA - znikający punkt

  • Forumowicze
  • 5231 postów
  • Wiek: 30
  • Na FM od: 08 luty 2008
  • Skąd:EZD
  • Motocykl:trx450r,sfera50, atc250R

Napisano pon, 19 sty 2015 - 20:08

w 2012 koszta to 

80 zł tłumacz ( 70 zł za briefy , 10 zł za stempelek na umowie dwujęzycznej) ja załatwiłem w 2 dni 

150 zł zwolnienie z VAT -nie pamiętam czy decyzja jest od ręki w każdym razie idziesz z marszu do skarbówki i to załatwiasz masz 14 dni od kupna...

62 zł pierwszy przegląd w BROP ( banana republic of poland) od ręki idzie załatwić-pamiętaj tylko że na pierwszy przegląd teoretycznie nie wolno ci jechać na kołach....

197 zł -1 rejestracja w kraju motocykla z rzeszy europejskiej , ja musiałem się umówić tydzień wcześniej 

176 pierwsze OC w HZU ( h*** zakład ubezpieczeń ) 

 

jakby się sprężyć to w 30 dni idzie załatwić ( zanim zaklepiesz VAT i tłumacza już ustawić się na rejestracje w WK , 3 tygodnie w przód i tyle bo do tego nie jest ci potrzebny żaden dokument ) 

 

ale nie wiem jak jest teraz bo przepisy w kółko zmieniają się na gorsze......


"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku 

 

http://miszczua.cba.pl

 


#57 Vidon

    NOWICJUSZ - podwórkowy kaskader

  • Forumowicze
  • 127 postów
  • Na FM od: 08 wrzesień 2013
  • Skąd:Kraków/Wolbrom
  • Motocykl:DT 80

Napisano wto, 20 sty 2015 - 16:55

Znieśli już opłatę tych 160zł od motocykli sprowadzonych, przynajmniej u mnie, kolega teraz rejestrował skuter 125cc i nie musiał już tego płacić.

Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2

#58 Cosmoss

    MOTONITA - rozmawiający z silnikiem

  • Super-Moderatorzy
  • 1194 postów
  • Wiek: 50
  • Na FM od: 05 styczeń 2009
  • Skąd:100lica
  • Motocykl:ZZR1100

Napisano śro, 21 sty 2015 - 14:38

Niektóre z tych opłat dziwne..

W grzesznej stolicy pierwsze badanie to było ok.130zł (około, bo na pewno ponad 100zł)..a już mówią o podniesieniu wszystkich opłat za badania, bo od nastu lat nie były zmieniane.


<p><img src="https://images83.fot...746bb19655m.png" alt="00b172746bb19655m.png"></p>

 


#59 konrad1f

    Spec - Szkoła Jazdy

  • Spec
  • 3989 postów
  • Wiek: 35
  • Na FM od: 05 lipiec 2002
  • Skąd:Kościan/Poznań
  • Motocykl:SC26side,RC46,JC20,M10

Napisano śro, 21 sty 2015 - 18:33

nie ma blach niemieckich to aby zrobić przegląd to trzebq najpierw wykupić blachy tymczasowe

#60 _Monter_

    MOTOCYKLISTA DOSKONAŁY - wymiatacz szos

  • Super-Moderatorzy
  • 9097 postów
  • Wiek: 43
  • Na FM od: 08 marzec 2005
  • Skąd:Giżycko/Steinfeld
  • Motocykl:Mean Streak

Napisano śro, 21 sty 2015 - 20:26

nie ma blach niemieckich to aby zrobić przegląd to trzebq najpierw wykupić blachy tymczasowe

Zawsze można na przyczepce przywieźć Blach niemieckich nie może mieć, jedynie potocznie zwane żółte lub czerwone.


lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383
prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1
...i tak wszyscy umrzemy...





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 Forumowiczów, 0 gości, 0 ukrytych Forumowiczów


modyfikacje bixenon Full-led | sklep z oświetleniem samochodowym | żarniki xenon D2S D1S D3S D4S |